De Amerikaanse topvlogger Casey Neistat gebruikt regelmatig een drone om zichzelf vanuit de lucht spectaculair in beeld te brengen terwijl hij met een elektrisch skateboard door New York suist. Neistat is een fout voorbeeld voor Nederlandse vloggers. Wat hij doet is in Nederland verboden. De ramp in Veendam maakt duidelijk waarom.

Woensdagochtend hield de politie in Veendam een dronepiloot aan die zijn drone boven een zwaar beschadigd appartementencomplex liet vliegen. Het leverde indrukwekkende videobeelden op van de impact van de gasexplosie die ’s ochtends om kwart voor zeven verwoestende uitwerking had gehad. Het leek wel oorlogsgebied. De drone had de ramp nog groter kunnen maken.

Terwijl de dronevlieger aan het spelen was met zijn op afstand bestuurbare helicopter met videocamera waren een traumahelicopter en een politiehelicopter in de buurt voor bijstand en onderzoek.

Als piloot moet je er niet aan denken dat plots zo’n drone opduikt. Een botsing kan fataal zijn. Boven bewoond gebied kunnen de gevolgen nogmaals vele malen groter zijn. Stel je voor dat de helicopter neerstort op een huis, een drukke verkeerstraat of publiek.

Daar heeft de onbesuisde Veendammer dronepiloot duidelijk niet over nagedacht.

Omdat er een politiehelikopter aanwezig was bij het pand, mocht de drone niet de lucht in.

Drones beginnen een probleem te worden. Veel mensen denken dat een drone prachtig onschuldig speelgoed is. Ze beseffen zich de risico’s niet. Kennen de regels ook niet.

De dienst luchtvaartpolitie kreeg in 2015 ‘nog maar’ 64 meldingen van neergestorte drones of gevaarlijke situaties door drones. Vorig jaar was dat aantal al gestegen naar 96 meldingen. Meldingen… De cijfers zijn slechts het topje van de ijsberg, vermoedt de politie. 

Een drone kan zo’n vijftien minuten vliegen. Dan is de accu leeg. Vijftien minuten is meestal te weinig tijd om dronepiloten op heterdaad te betrappen. Dan moet de politie toevallig in de buurt zijn.

Toevallig viel de ramp in Veendam woensdsg samen met een actie van de politie in Noord-Holland tegen dronepiloten die de regels aan hun laars lappen. Samen met de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie werden dronepiloten die in overtreding waren opgespoord via internet. Veertig politiemedewerkers zochten naar dronevideo’s op fora en social media en achterhaalden zo vrij eenvoudig foute dronepiloten.

Lichte overtredingen werden afgedaan met een waarschuwing. Maar sommige overtredingen waren zo ernstig dat het Openbaar Ministerie gaat bekijken of er strafvervolging, zoals een boete, mogelijk is. Die boetes kunnen al snel in de honderden euro’s lopen.

De Veendammer dronepiloot was ernstig in overtreding. De rampplek die hij filmde maakt meteen duidelijk hoe ernstig. Zo ziet de omgeving er ook uit als er een vliegtuig is neergestort. Meestal met meerdere doden en gewonden als gevolg.

Vloggers beseffen zich vaak niet hoe ze zichzelf en anderen in gevaar brengen op jacht naar spectaculaire beelden om meer online volgers te trekken.

Mede met dank aan bekende vloggers als Casey Neistat?

Ik denk het helaas wel. Kijk maar eens naar deze spectaculaire vlog en naar het interview met Stacey.

 

Casey laat zich graag volgen door zijn drone. Op dat moment vliegt de drone zelfstandig op basis van software die aan de hand van de camerabeelden zich focust op Neistat en hem automatisch volgt.

Neistat staat op zijn elektronische skateboard die hij met een afstandsbediening in zijn rechterhand controleert, terwijl hij met diezelfde hand een smoothybeker vasthoudt waaruit hij met een rietje drinkt. In zijn linkerhand houdt hij een selfiestick met een camera vast waarmee hij zichzelf filmt. Op deze spectaculaire wijze slalomt hij door het drukke verkeer in New York.

Neistat is cool. Maar ook levensgevaarlijk.

Neistat zou in Nederland meteen zwaar bekeurd worden. Ik denk dat hij zijn drone en skateboard al lang had moeten inleveren.

Waarom hebben we in Nederland zulke strenge regels?, vragen veel mensen zich af.

Kijk naar de beelden van de ramp in Veendam en je weet waarom. Stel je eens voor dat jij piloot in een traumahelicopter bent die op weg is om mensen te redden. Plotseling duikt er een drone voor je op. Die drone botst tegen de propellers. Je hebt geen schijn van kans.

Het is in Nederland verboden om boven de bebouwde kom te vliegen met een drone. Vliegen boven het natuurpark Borgerswold in Veendam mag dus wel?

Schemergebied. Volgens de regels mag er niet met een drone in de buurt van vliegvelden gevlogen worden. Borgerswold ligt vlakbij het zweefvliegveld in Borgercompagnie. De zweefvliegtuigen zweven regelmatig boven het natuurgebied.

En bovendien stijgen er ’s zomers ook regelmatig hete luchtballonnen op vanuit het Borgerswold. Je moet er niet aan denken dat de scherpe propellers van een drone door het dunne zijde van de ballon snijden…

Pin It on Pinterest

Share This