Poetin doet alsof zijn neus bloedt. Hij ontkent dat Rusland achter de toenemende golf van hackpogingen op Westerse websites en computersystemen zit. Hij liegt overduidelijk.

Maar ook de Franse president Hollande, de Amerikaanse president Trump en de Turkse president Erdogan hebben mij wat uit te leggen.

Hackpogingen op GertBrouwer.nl

Ik heb duidelijke aanwijzingen dat er vanuit Oekraïne, Frankrijk, Verenigde Staten en Turkije dagelijks vele pogingen worden ondernomen om mijn website en mijn webserver binnen te dringen.

Waarom? Mijn site is sinds kort opnieuw opgebouwd. Stelt nog niet veel voor.

Bloedneus

Het is drie uur maandagochtend als ik dit artikel schrijf via mijn iPhone. Ik heb een bloedneus. Naast me liggen tampons, wondzalf met honing en tissues om het bloeden te stelpen.

Poetin hoeft niet te doen alsof hij een bloedneus heeft. Ik prik daar meteen doorheen.

Waarom tik ik midden in de nacht een artikel over hackpogingen op mijn website terwijl ik een bloedneus heb? Dan spoor je toch niet?, kun je denken. Hoe kom je op dat absurde idee, Brouwer?

Ik werd drie kwartier geleden wakker toen mijn neus begon te bloeden. Dat gebeurt me de afgelopen weken helaas regelmatig. Ik ben daarvoor onder behandeling.

Als ik zo’n bloedneus heb probeer ik het bloeden te stelpen met dames tampons die ik rijkelijk met vaseline of wondzalf met honing heb bestreken. Daarna duurt het geruime tijd voor het bloeden stopt.

Je kunt je neus dichtknijpen. Dat werkt bij mij helaas niet.

Tampons met vaseline

Mijn huisarts gaf me de tip om watten met vaseline te gebruiken. Tampons met vaseline of medische honingzalf werken nog beter, heb ik ontdekt.

En daarna rustig wachten tot het bloeden stopt.

Ondertussen verveel ik me en begin op mijn iPhone nieuws te lezen.

Vannacht meldt de Duitse krant Bild dat er sinds begin dit jaar steeds meer pogingen vanuit Rusland worden gedaan om in te breken in computersystemen.

Terwijl ik het artikel lees begin ik na te denken over mijn eigen site en webserver. Ook ik constateer dat er op mijn systeem voortdurend cyberaanvallen plaats vinden.

Bloggen met iPhone

Ik kan mijn website en server beheren met mijn iPhone.

Dankzij mijn bloedneuzen word ik er ook steeds handiger mee.

Bloggen is een welkome afleiding. En ik ben ondertussen ook bezig met de voorbereiding van een nieuwe cursus content marketing voor ondernemers. Ik ga druk bezette ondernemers leren hoe je met je smartphone tussen de bedrijven door heel efficiënt en professioneel je site kunt onderhouden.

In maart geef ik de cursus voor het eerst aan ondernemers die zijn aangesloten bij de Ondernemersorganisatie Pekela (OOP).

Ik heb nu een actueel onderwerp dat ik goed onderbouwd kan analyseren voor een actuele bijdrage aan mijn blog. Met voldoende interessante leerzame ingrediënten. Genoeg betrouwbare input voor goede content.

 

Duitse inlichtingendienst

Het Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) en de Bundeswehr zeggen dat sinds begin dit jaar 20 hoog gespecialiseerde aanvallen per dag plaats hebben gevonden op de computersystemen van de Duitse regering. En ruim 15000 aanvallen op het computernetwerk van het Duitse leger.

Verkiezingen

De Duitse inlichtingendienst vermoedt dat de hackpogingen te maken hebben met de verkiezingen dit jaar in Duitsland.

In Nederland hebben we ook verkiezingen. Ook in ons land wordt steeds vaker melding gemaakt van cybercriminaliteit.

Klanten van Ziggo hebben afgelopen weekend last gehad van storing. De oorzaak is volgens Ziggo onbekend.

Complottheorie

Wie wil kan nu een complottheorie bedenken.

Rusland zou er achter kunnen zitten.

Bild: Wer hinter den Hacker-Angriffen steckt, ist nicht immer klar nachzuvollziehen. Aber viele Spuren führen nach Russland.
So ist sich der Verfassungsschutz inzwischen ziemlich sicher, dass es russische Cyber-Terroristen waren, die im Mai 2015 den Bundestag angriffen.

Poetin ontkent dat zijn land achter de aanvallen zit. Zit er een kern van waarheid in zijn woorden?

Hoe controleer je dat als eenvoudige blogger?

Sint Petersburg

Ik mag de Russische president niet sinds een bezoek met mijn vrouw Astrid aan Sint Petersburg niet. Ik heb met eigen ogen gezien hoe vreedzaam demonstrerende tegenstanders van Poetin met harde hand door zwaar bewapende elitetroepen werden gearresteerd.

Ik ben dus bevooroordeeld wat betreft de Russen. Maar dat mag geen basis zijn voor een gemakkelijk snel getikt blog bericht. Ik ben geen trol. Ik wil geen nepnieuws creëren.

Ik wil Poetin niet steunen. En wil populisten ook geen munitie bieden. Ik wantrouw Poetin. Toch denk ik dat de Russische president een punt heeft als hij zegt dat het westen hypocriet is.

Niet alleen de russen proberen in te breken in onze computersystemen. De Amerikanen doen het ook, weet Angela Merkel. En de Britten. Onze bondgenoten nota bene. Vrienden.

Klopt het dan dat er momenteel significant meer cyberaanvallen vanuit Rusland plaats vinden?

Das BSI hat in einem aktuellen Bericht die Cyber-Attacken analysiert. Die Bilanz sieht düster aus. Deutschland steht demnach unter Dauerbeschuss von Hackern und Internet-Trollen.

 

Data van mijn server

Ik heb alleen gegevens van mijn eigen website en server beschikbaar om de beschuldigingen van Westerse veiligheidsdiensten als de BSI te controleren.

 

Mijn website is onlangs compleet opnieuw opgebouwd.

Ik maak gebruik van het blogsysteem WordPress. Het meest gebruikte cms wereldwijd. Mijn server draait op Apache software.

Mijn systeem is zwaar beveiligd. Dubbel.

IP-adres geblokkeerd

Drie keer een verkeerd wachtwoord of verkeerde inlognaam ingevoerd? Je IP adres wordt meteen geblokkeerd. Je kunt mijn site dan vanaf het adres vanwaar je probeert in te loggen niet meer zien. Je IP adres komt op de zwarte lijst.

Wordfence

Daarnaast maak ik gebruik van de WordPress plugin Wordfence om aanvallen op mijn website te monitoren en af te weren.

Mijn server toont dat er voortdurend pogingen worden gedaan om in te breken. Niet alleen vanuit Rusland. Ook vanuit Oekraïne. En opvallend veel ook vanuit Frankrijk. Net als Turkije en de Verenigde Staten.

Wordfence toont eveneens dat er niet alleen uit Rusland veel inbraak pogingen worden gedaan.

Wordfence laat niet alleen de aanvallen op mijn site zien, maar ook wereldwijd.

Opnieuw blijkt dat de aanvallen niet alleen uit Rusland komen.

Opvallend is dat regelmatig in de media gewaarschuwd wordt voor cyberaanvallen uit China. Maar dat gigantische land staat niet bij de top tien van Wordfence.

De zwakste schakel

Mijn site is op zich voor Poetin niet interessant. Maar cyberterroristen proberen via kleine sites binnen te dringen op grotere systemen. Op die manier kunnen hele netwerken worden platgelegd.

Elk systeem is zo sterk als de zwakste schakel.

Daarom is het voor bedrijven ook van groot belang om serieus aandacht te besteden aan de beveiliging van hun website. Bescherm de data van jezelf en van klanten.

Zorg dat de s ook software die je gebruikt actueel is.

Controleer voortdurend of er ook vreemde indringers zijn. Niet een keer per maand. Echt voortdurend. Dat kan deels automatisch, maar kijk ook regelmatig zelf. Of laat dat door een specialist doen.

Laat de reactie ruimte op je site niet vollopen met reacties van trollen. Op mijn site komen dagelijks tientallen buitenlandse reacties binnen met lof over mijn blog berichten. Onzin natuurlijk. Mijn blog is in het Nederlands.

Gebruik een actuele virusscanner voor je mail.

Duidelijk is wel dat het niet alleen de russen zijn die jouw site of bedrijf proberen te kraken. Het gevaar komt uit veel meer landen.

Het is kwart over vijf. Het bloeden van mijn neus is gestopt.

Ik plan in dat dit artikel om 7.15 uur op mijn site geplaatst wordt.

Ik ga slapen. Met een tampon in mijn neus.

Ruim twee uur wakker geweest. Gelukkig kon ik van de nood een deugd maken.

Pin It on Pinterest

Share This