Select Page

Nationale Politie moet politiegegevens beter beschermen

De Nationale Politie moet beter controleren wie bepaalde gegevens gebruikt of inziet. Onbevoegden mogen niet aan de haal kunnen met bepaalde informatie. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de Nationale Politie een last onder dwangsom opgelegd om de controle op dit punt binnen zes maanden in te voeren. De Nationale Politie heeft de beveiliging op dit punt niet binnen de termijn aangescherpt. Daarom heeft de AP een dwangsom van 40.000 euro ingevorderd.

Powered by WPeMatico

AP rondt controle af op functionaris gegevensbescherming overheid

Vrijwel alle gecontroleerde overheidsorganisaties hebben inmiddels een functionaris gegevensbescherming aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Eén organisatie gaat dit op korte termijn alsnog doen. De AP houdt toezicht op de voortgang. De AP controleerde 400 overheidsorganisaties, waaronder gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries en een aantal zelfstandige bestuursorganen. In eerste instantie had minder dan 4% mogelijk nog geen functionaris aangemeld.

Powered by WPeMatico

De AP werft twee bestuursleden

De Autoriteit Persoonsgegevens is gestart met de werving van twee nieuwe bestuursleden: een vice-voorzitter en een bestuurslid met onder andere de portefeuille bedrijfsvoering.
De Algemene Bestuursdienst (ABD) en searchbureau Maes & Lunau ondersteunen de werving en selectie van deze bestuursleden.

Powered by WPeMatico

TGB betaalt dwangsom na niet voldoen aan inzageverzoek

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een dwangsom ingevorderd van €48.000 bij Theodoor Gilissen Bankiers (TGB). De bank gaf in eerste instantie geen gehoor aan een verzoek van een klant om inzage in zijn persoonsgegevens. Dat is in strijd met de privacywetgeving. De AP legde de bank hiervoor een last onder dwangsom op. Omdat de bank vervolgens nog steeds niet volledig voldeed aan het verzoek om inzage, heeft de AP de dwangsom ingevorderd. Uiteindelijk heeft de klant inzage gekregen in zijn persoonsgegevens.

Powered by WPeMatico

Met WP File Manager ben je geen foto-software meer nodig voor WordPress

Met WP File Manager ben je geen foto-software meer nodig voor WordPress

WordPress is een van de meest populaire contentmanagement systemen (cms) ter wereld. En daarom ook bijzonder populair bij cybercriminelen. Zij proberen voortdurend sites die op WordPress te hacken.

Op mijn server wordt gemonitord hoe vaak hackers proberen mijn site te kraken.

Hoe vaak denk je dat dst gebeurt?

Vrijwel iedere minuut probeert een cybercrimineel mijn website te kraken.

Om dat te voorkomen is het van groot belang om WordPress op een veilige manier te installeren.

Dat betekent dat je de rechten van directories / mappen die WordPress gebruikt zo veel mogelijk van de buitenwereld afschermt. Blokkeert.

Ze moeten alleen toegankelijk zijn voor de interne processen van het cms zelf.

Logisch. Maar voor actieve webmasters ook vaak irritant.

Voor ieder wissewasje, iedere aanpassing, moeten ze de rechten van de directories even vrijgeven.

Dat doe je met een foto-programma. Op Microsoft computers gebruik ik meestal Totall Commander. Op mijn Apple MacBook gebruik ik Filezilla.

Die programma’s werken uitstekend. Ze hebben alleen een nadeel. Ze moeten wel op de computer waarmee je werkt geïnstalleerd staan.

En er is nog een nadeel. Je moet voortdurend wisselen tussen WordPress en het foto-programma.

Het kan ook anders. Eenvoudiger. Er is een handige WordPress-plugin waarmee je de foto-functie integreert in het cms: WP File Manager.

WP File Manager werkt fantastisch. Sinds ik deze heb gevonden, heb ik hem geïnstalleerd op elke site waar ik aan werk.

De plugin bespaart me veel tijd. Echt een aanrader voor WordPress ontwikkelaars.

AP start onderzoek naar naleving privacyregels door private sectoren

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is gestart met een verkennend onderzoek om te achterhalen hoe goed grote organisaties de nieuwe Europese privacyregels naleven. Bij een willekeurige steekproef van dertig grote organisaties uit tien private sectoren onderzoekt de AP of zij een register van verwerkingsactiviteiten bijhouden. Heeft een organisatie een register van verwerkingen en bevat het de juiste informatie? Dan beschouwt de AP dat als een belangrijke eerste stap waarmee een organisatie laat zien dat zij de privacyregels serieus neemt.

Powered by WPeMatico

Belastingdienst mag van Autoriteit Persoonsgegevens geen BSN verwerken in BTW-nummer ZZP-ers

Belastingdienst mag van Autoriteit Persoonsgegevens geen BSN verwerken in BTW-nummer ZZP-ers

De Belastingdienst is door de Autoriteit Persoonsgegevens op de vingers getikt. De fiscus mag het Burger Service Nummer (BSN) niet langer in de BTW-nummers van ZZP-ers en ondernemers met een eenmanszaak verwerken.

De belastingdienst heeft volgens de Autoriteit Persoonsgegevens geen wettelijke basis om het BSN) te gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak.

Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De Belastingdienst moet de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk beëindigen. Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen.

Het BSN is een wettelijk identificatienummer om de communicatie tussen overheid en burgers te vergemakkelijken. Burgers kunnen met hun BSN bij elk loket van de overheid terecht.

Het voordeel van een BSN is dat burgers hun persoonsgegevens niet bij elke overheidsorganisatie steeds opnieuw hoeven aan te leveren. Dit maakt het tegelijk kwetsbaar: als het BSN in kwaadwillende handen valt, kan het mogelijk leiden tot identiteitsfraude.

Een kwaadwillende kan met de persoonsgegevens van een ander bijvoorbeeld een auto huren en daarmee schade veroorzaken.

Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen hun BSN niet beschermen. Zij zijn verplicht hun BSN kenbaar te maken omdat het BSN een onderdeel vormt van hun btw-identificatienummer.

Wil je weten wat je de afgelopen jaren van minuut tot minuut hebt gedaan? Big Brother Google kan je helpen…

Wil je weten wat je de afgelopen jaren van minuut tot minuut hebt gedaan? Big Brother Google kan je helpen…

Alle ogen zijn de laatste maanden gericht op Facebook. De hele wereld is bezorgd over de schaamteloze manier waarop Facebook met onze persoonlijke gegevens omgaat. Ondertussen is het redelijk rustig rond Google. Vreemd. Want Google weet misschien nog wel meer van jou dan Facebook. Als het verboden is om met voorkennis op de beurs te handelen kun je je afvragen of Google wel beursgenoteerd zou mogen zijn…

Google weet waar jij geweest bent…

Google registreert via je smartphone, laptop, desktopcomputer of tablet voortdurend de locatie waar je bent ingelogd. Als je de app van Google op je smartphone hebt geinstalleerd – zoals bij iedere Android-telefoon standaard het geval is – registreert Google iedere minuut waar je bent. Ook als je de app op een iPhone hebt staan. Al jouw bewegingen staan in de Google database. Hier kunt je zien wat Google op Google Maps allemaal van jou heeft vastgelegd…

Google weet alles over jouw onlinegedrag…

Google is vooral bekend als zoekmachine. Sinds 2004 houdt Google alle zoekopdrachten die gedaan worden bij via Google Trends. Een handige site voor marketeers die willen weten hoe potentiële klanten zoeken naar producten. Google Trends is een algemene database. Daar hoeft niets mis mee te zijn. Maar het wordt anders als je weet dat Google je zoekresultaten ook aan jouw persoonlijke profiel koppelt. Elke zoekopdracht die je ooit hebt gedaan is vastgelegd. Maakt niet uit met welk apparaat je hebt gezocht. Maakt ook niet uit of je je zoekhistory wist op bijvoorbeeld je telefoon of laptop. Google slaat dan nog steeds alles at jij zoekt op. Iedere website die je bezoekt. Je komt er alleen van af als je de zoekhistorie op ALLE apparaten waar je Google ooit op hebt gebruikt wist. Hier kun je zien wat Google weet over jouw online activiteiten…

Google heeft een advertentieprofiel voor je samengesteld…

Je weet natuurlijk wel waarom Google alles van jou wil weten. Waarom Google alles wat jij doet opslaat. Google kan daar fors mee verdienen. Onder meer door de verkoop van advertenties. De Google Ads. Adverteerders willen maar wat graag betalen voor gegevens waarmee ze precies die klant kunnen bereiken die via zijn online gedrag duidelijk signalen heeft afgegeven een potentiele klant te kunnen zijn. Daarom maakt Google ook op basis van jouw online gedrag een advertentieprofiel dat aan jou is gekoppeld. In dat profiel wordt je locatie vermeld, je geslacht, je leeftijd, hobbies, carriere, interesses, je relatiestatus, je vermoedelijke gewicht en uiteraard ook je inkomen. Het is altijd handig voor adverteerders om te weten hoeveel geld potentiele klanten kunnen besteden. Hier kun je zien wat jij volgens Google interessant vindt…

Google weet met wie jij praat (ook op Facebook)…

Google houdt bij wat jij doet met iedere app die je op je Android smartphone hebt geinstalleerd. En met elke extensie die je hebt geinstalleerd op de Google browser Chrome. Google weet hoe vaak je de apps gebruikt, waar je de apps gebruikt en met wie je via de apps contact hebt. Met wie praat jij bijvoorbeeld via Facebook? Praat je ook met mensen in het buitenland? Google weet het. En Google weet ook wanneer jij slaapt. Hier kun je zien wat Google weet over hoe jij apps en extensies gebruikt…

Google weet wat jij doet op YouTube…

Google is eigenaar van YouTube. Feitelijk is YouTube ook een grote zoekmachine. Maar dan voor video’s. En jouw kijkgedrag op YouTube onthult bijzonder veel over jou. Vandaar dat Google natuurlijk ook registreert welke zoekopdrachten jij invoert op YouTube en welke video’s jij uiteindelijk kijkt. Hoe lang je kijkt. Welke films je al na een paar seconden sluit. Op basis van jouw kijkgedrag weet Google of je binnenkort misschien vader of moeder wordt. Wanneer de kleinkinderen op bezoek zijn bij opa en oma. Google weet of je conservatief, progressief, Christen, Jood of Moslim bent. Of je depressief en mogelijk zelfs suïcidaal bent. Of je een eetstoornis hebt. Hier kun je zien wat Google via YouTube allemaal van jou weet…

Je kunt alle gegevens die Google over jou weet downloaden…

Wil jij weten wat Google allemaal van jou weet? Dat kun je zelf controleren. Google biedt gebruikers de mogelijkheid aan om een bestand met alle data die ooit over jou zijn verzameld te downloaden. Alle bookmarks die je ooit gemaakt hebt, de rss-feeds die je volgt, de foto’s die je genomen hebt met je telefoon, de videos die je via YouTube hebt bekeken. Wat je allemaal online hebt gekocht. De producten die je via Google hebt gekocht. Je agenda. Alle documenten en spreadsheets die je in Google docs hebt gemaakt en opgeslagen. Hoeveel stappen je iedere dag hebt gezet. Bij mij betreft het miljoenen documenten met gegevens. In totaal vele Gigabits aan informatie. Hier kun je jouw gegevens downloaden…

 

Over twee jaar geen bril meer nodig dankzij nano-oogdruppels?

Over twee jaar geen bril meer nodig dankzij nano-oogdruppels?

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Het zou een aprilgrap kunnen zijn. Volgens Mashable ben ik dankzij futuristische nano-oogdruppels mijn bril al over twee jaar niet meer nodig.

Hoe zou dat moeten werken?

De nano-oogdruppels zouden nadat ze op je oog zijn gedruppeld met behulp van een app op je smartphone kunnen worden vervormd zodat ze je ooglens optimaliseren. Daarna zou je volgens Mashable zonder bril moeten kunnen zien.

De druppels zouden al zijn getest op varkens.

Als deze revolutionaire uitvinding echt waar is en op de markt komt zou dat slecht nieuws zijn voor opticiens.

Ooglaserklinieken zouden kunnen sluiten.

Volgens Mashable ben je voor de nano-oogdruppels ook geen oogarts nodig.

Echt waar?

Bij dag-en-nachtlenzen waarschuwen oogspecialisten voor schadelijke effecten voor het hoornvlies. Je ogen kunnen te weinig zuurstof krijgen.

Hoe zit dat dan met die nanodruppels?

Deze futuristische uitvinding lijkt mij fantastisch. Maar ik denk niet dat ik een van de eersten zou zijn die de nano-oogdruppels gaat gebruiken.

Ik ben als de dood dat er iets mis gaat en ik blind kan worden.

Dat is ook de reden dat ik absoluut mijn ogen nooit zal laten laseren.

Ik ben gek op gadgets. Ik loop meestal voorop met nieuwe trends. Maar ik denk dat ik bij de nano-oogdruppels absoluut geen early adapter zal zijn.

Geloof jij dat deze uitvinding echt waar is? Geloof jij dat er over twee jaar al nano-oogdruppels op de markt komen? Zou jij ze gaan gebruiken?

 

10 argumenten die duidelijk maken waarom privacy belangrijk is

10 argumenten die duidelijk maken waarom privacy belangrijk is

Als journalist en marketeer wil ik graag zoveel mogelijk van mensen weten. Dat is in het belang van mijn werk.

Ik begrijp ondernemers die zich zorgen maken over de impact van de privacywet op hun bedrijf dan ook goed.

Onze business is gebaseerd op persoonlijke gegevens die we nu nog eenvoudig op internet kunnen vinden.

De nieuwe privacywet is er op gericht om het moeilijker te maken persoonsgegevens vrijelijk te verzamelen en te verwerken.

Dat is lastig als je verdienmodel gebaseerd is op verwerking van persoonsgegevens. Dan ben je als ondernemer dan niet bepaald blij met de nieuwe privacywet.

Maar er zit een keerzijde aan de wet. Het is als ondernemer altijd handig om je te verplaatsen in de klant. En ergens zijn we ook nog eens allemaal zelf klant.

Het is goed om te beseffen wat het belang van deze wet is voor je eigen privéleven. Er is meer dan werk en winst alleen.

Privacy is belangrijk. We hoeven alleen maar naar Rusland, China, Iran, Noord-Korea en Turkije te kijken wat er kan gebeuren als privégegevens in verkeerde handen vallen.

Wij leven gelukkig in een vrij Europa. Maar dat wil niet zeggen dat wij ons dan geen zorgen hoeven te maken over misbruik van onze privégegevens.

Waarom is privacy belangrijk?

Professor Daniel J. Solove publiceerde in 2014 op zijn TeachPrivacy blog 10 sterke steekhoudende argumenten die duidelijk maken waarom privacy belangrijk is.

Als je de argumenten van Solove tot je door laat dringen besef je dat we met onze huidige computergestuurde maatschappij verworden zijn tot ordinaire voyeurs die het normaal vinden alles over anderen te weten, maar omgekeerd maar lichtzinnig vergeten dat anderen ook alles over ons te weten kunnen komen.

Alles wat je zegt kan tegen je gebruikt worden.

10 redenen waarom privacy van belang is

1. Beperking van macht

Privacy is een beperking van de macht van de overheid en de macht van bedrijven. Hoe meer iemand van ons weet, hoe meer macht hij over ons heeft. Persoonlijke gegevens worden gebruikt bij zeer belangrijke beslissingen in ons leven. Persoonlijke gegevens kunnen worden gebruikt om onze reputatie te beïnvloeden. Kunnen worden gebruikt om onze beslissingen te beïnvloeden en ons gedrag vorm te geven. Persoonlijke gegevens kunnen worden gebruikt als een instrument om controle op ons uit te oefenen. En in verkeerde handen kunnen persoonlijke gegevens worden gebruikt om ons grote schade toe te brengen.

2. Respect voor het individu

Privacy gaat over het respecteren van individuen. Als een persoon een redelijk verzoek heeft om iets privé te houden, is het respectloos om de wens van die persoon te negeren zonder een dwingende reden om dat te doen. Natuurlijk kan privacy soms botsen in met belangrijke maatschappelijke belangen. Maar soms worden de verlangens van mensen naar privacy te gemakkelijk terzijde geschoven omdat men vindt dat de persoonlijke schade die zou kunnen worden aangericht onbeduidend is. Zelfs als dat zo is, toont het een gebrek aan respect voor die persoon. In zekere zin zegt het:”Ik houd me bezig met mijn eigen belangen en ik maak me niet druk om jou.”

3. Reputatiebeheer

Privacy stelt mensen in staat hun reputatie te beheren. Onze kansen, vriendschappen en algemeen welzijn hangen mede af van hoe anderen over ons oordelen. Hoewel we geen volledige controle kunnen hebben over onze reputatie, moeten we wel in staat zijn te voorkomen dat onze reputatie oneerlijk wordt beschadigd door leugens of ook waarheden. Het is niet altijd zo dat je op basis van privégegevens over het leven van mensen een nauwkeuriger oordeel over mensen kunt vormen. Mensen oordelen slecht, ze oordelen overhaast, ze halen zaken uit hun context, ze oordelen zonder het hele verhaal te horen en ze oordelen hypocriet. Privacy helpt mensen zichzelf te beschermen tegen vooroordelen.

4. Behoud van passende sociale grenzen

Mensen stellen grenzen aan anderen in de samenleving. Deze grenzen zijn zowel fysiek als informatief. We hebben plaatsen van eenzaamheid nodig om ons terug te trekken. Plaatsen waar we vrij zijn van de blikken van anderen. Plaatsen om te ontspannen en ons op ons gemak te voelen. We stellen ook informatiegrenzen vast. We hebben verschillende grenzen voor de vele verschillende relaties die we hebben. Privacy helpt mensen deze grenzen te controleren. Het overschrijden van deze grenzen kan voor ongemakkelijke sociale situaties zorgen en relaties beschadigen. Privacy is ook nuttig om sociale spanningen in ons leven te verminderen. De meeste mensen willen niet dat iedereen alles over hen weet. En soms willen we niet alles weten over andere mensen. Te veel informatie is niet goed.

5. Vertrouwen

In relaties, of het nu gaat om persoonlijke, professionele, overheids- of commerciële relaties, zijn we afhankelijk van het vertrouwen van de andere partij. Schendingen van vertrouwelijkheid zijn inbreuken op dat vertrouwen. In professionele relaties, zoals onze relaties met artsen en advocaten, is dit vertrouwen essentieel voor het behouden van openheid in de relatie. We vertrouwen ook op andere mensen met wie we communiceren en op de bedrijven waarmee we zakendoen. Wanneer het vertrouwen in één relatie wordt geschonden, kan dat ons terughoudender maken om op andere relaties te vertrouwen.

6. Controle over iemands leven

Persoonlijke gegevens zijn essentieel voor heel veel beslissingen die over ons worden genomen. Van een lening, een licentie of een job tot onze persoonlijke en professionele reputatie. Persoonlijke gegevens worden gebruikt om vast te stellen of we door de overheid worden onderzocht, of op de luchthaven worden doorzocht of dat ons de mogelijkheid wordt ontzegd om te vliegen. Persoonlijke gegevens hebben invloed op bijna alles, inclusief de berichten en inhoud die we op het internet zien. Zonder te weten welke gegevens er worden gebruikt, hoe ze worden gebruikt, hoe ze worden gebruikt, hoe ze kunnen worden gecorrigeerd en aangepast, zijn we in de wereld van vandaag vrijwel hulpeloos. Bovendien zijn we hulpeloos zonder de mogelijkheid om iets te zeggen over hoe onze gegevens worden gebruikt of de mogelijkheid om bezwaar te maken en legitieme grieven te horen wanneer het gebruik van gegevens ons schade kan berokkenen. Een van de kenmerken van vrijheid is het hebben van autonomie en controle over ons leven. Het is niet goed dat zo veel belangrijke beslissingen over ons in het geheim worden genomen.

7. Vrijheid van denken en spreken

Privacy is de sleutel tot vrijheid van denken. Een waakzaam oog over alles wat we lezen of zien, kan ons ervan weerhouden ideeën buiten de mainstream te verkennen. Privacy is ook essentieel voor het beschermen van duidelijk impopulaire berichten. We willen misschien in beperkte kring kritiek leveren op mensen die we kennen, maar die kritiek niet delen met de wereld. Een persoon wil misschien ideeën onderzoeken die zijn familie, vrienden of collega’s niet leuk vinden.

8. Vrijheid van sociale vrijheid

Privacy helpt ons om met anderen in contact te komen en deel te nemen aan politieke activiteiten. Privacy is een belangrijk onderdeel van de vrijheid van politieke vereniging. Daarom stemmen we ook privé in vrijheid in een afgeschermd stemhokje, We hoeven ons dan geen zorgen te maken over het effect dat ons stemgedrag zou kunnen hebben voor relaties of werk.

9. Vermogen tot verandering en tweede kansen hebben

Veel mensen zijn niet statisch; ze veranderen en groeien gedurende hun leven. Het is belangrijk voor mensen om fouten te kunnen maken. Om een tweede kans te hebben als je een fout hebt gemaakt. Privacy is daarbij belangrijk. Het stelt mensen in staat om te groeien en volwassen te worden zonder dat ze constant geconfronteerd worden met alle dwaze dingen die ze in het verleden hebben gedaan. Natuurlijk moeten niet alle misstanden worden afgeschermd, maar sommige wel, want we willen groei en verbetering stimuleren en faciliteren.

10. Niet jezelf rechtvaardigen

Het is voor mensen belangrijk om zichzelf te kunnen zijn. Je moet privacy niet uit te leggenofctecrechtvaardigen. We kunnen veel dingen doen die, als ze van veraf worden beoordeeld door anderen zonder volledige kennis of begrip, vreemd of gênant lijken of erger. Het kan een zware last zijn als we ons voortdurend moeten afvragen hoe alles wat we doen door anderen wordt ervaren en moet worden uitgelegd.

Wat is jouw mening?

Wat vind jij van deze 10 argumenten voor de nieuwe privacywet? Heb jij nog meer argumenten? Of vind je ondanks deze argumenten dat de privacywet overdreven is? Reageer onder deze blog.

Wat hebben een Haagse topambtenaar, een schapenboer en de privacywet gemeen?

Wat hebben een Haagse topambtenaar, een schapenboer en de privacywet gemeen?

Ondernemers maken zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe privacywet. De regels zorgen volgens hen voor veel bureaucratie. Terwijl Den Haag al jarenlang belooft dat de regeldruk voor het bedrijfsleven juist verlaagd moet worden.

“Je kunt merken dat de mensen die de nieuwe privacywet bedacht hebben geen idee hebben hoe het op de werkvloer aan toe gaat”, verzucht een ondernemer die zich in de nieuwe wet verdiept heeft.

Ondernemers begrijpen de achtergrond van de wet, maar hebben het idee dat de implementatie van de regels in de dagelijkse praktijk een crime gaat worden.

De ondernemer illustreert zijn gevoel met een mop.

Jannes, een Drentse boer, was met zijn kudde aan de wandel in een afgelegen weide, ergens in het noorden van het land, toen er plotseling een splinternieuwe BMW stopte in een wolk van stof.

De chauffeur, een jongeman, volledig Armani gekleed, met Gucci schoenen, Ray-Ban zonnebril en Yves St-Laurent das, steekt zijn hoofd uit het raam en vraagt aan de boer:

Als ik het juiste aantal koeien van uw kudde kan noemen, krijg ik dan een koe?

Jannes kijkt naar de man, zeker weer zo’n Yuppie, en kijkt dan naar zijn kudde die vreedzaam staat te grazen.

Jannes antwoordt kalm: Ja, waarom niet?

De Yuppie parkeert zijn wagen, neemt zijn Dell mini-computer, sluit deze aan op zijn RAZR V3 mobiele telefoon, surft op Internet en bereikt een NASA-site, contacteert een GPS-satelliet om de juiste positie van de plaats te bepalen, geeft dan zijn coördinaten aan een andere NASA-satelliet die de sector opneemt op een ultra-hoge resolutiefoto.

Dan bereikt de jongeman een Adobe digitale fotosite en stuurt het beeld naar een analysesite in Hamburg, Duitsland.

Enkele seconden later krijgt hij een bericht op zijn Palm Pilot, dat hem zegt dat het beeld geanalyseerd is en dat de gegevens zijn opgeslagen. Via zijn blackberry legt hij contact met een MSQSL-gegevensbank dat verbonden is met een Excel-berekeningsblad en enkele minuten later ontvangt hij het antwoord. Tenslotte drukt hij een gekleurd rapport van 150 bladzijden af met zijn HP-laser mini-printer, wendt zich naar boer Jannes en zegt :

U heeft exact 1586 koeien.

Correct. OK, je mag één van mijn koeien kiezen, zegt Jan.

Hij houdt de jonge Yuppie in het oog terwijl deze één van de dieren kiest en ziet hem geamuseerd het dier in zijn kofferbak leggen.

Dan zegt Jannes tegen de jongeman:

Zeg! Als ik je precies kan zeggen in welke sector je werkt, krijg ik dan mijn dier terug?

De jongeman denkt een ogenblik na en zegt: OK, waarom niet ?

Jij bent een lid van het Kabinet Rutte zegt Jannes.

Wow! Dat klopt, zegt de Yup, maar hoe heeft u dat kunnen raden?

Ik hoefde niet te raden zegt Jannes.

Jij bent hierheen gekomen zonder dat iemand het je heeft gevraagd, je wilt worden betaald voor het antwoord op een vraag die ik niet heb gesteld. Je hebt materiaal gebruikt dat miljoenen euros kost om mij te kunnen bewijzen dat je intelligenter bent dan ik en je kent niks over het werk van werklui die je je brood laten verdienen en tenslotte:

Je hebt de ballen verstand van dieren! Want wat hier voor je staat zijn geen koeien maar SCHAPEN.

En geef mij nu mijn hond terug!

De moraal van het verhaal?

Neem contact op met een deskundige privacymanager die je kan helpen om problemen met de privacywet te voorkomen.

Een goede privacymanager denkt in tegenstelling tot de Haagse ambtenaar in de mop met ondernemers mee en zoekt naar praktische oplossingen om aan de privacywet te kunnen voldoen en tegelijk ook de productiviteit en de omzet op peil te houden of te verbeteren.

Een goede privacymanager verdiept zich in een bedrijf en de mensen die er werken. Geeft antwoord op vragen die gesteld worden.

Overigens: het monitoren van koeien en schapen met peperdure satellietapparatuur is volgens de privacywet toegestaan. Dieren vallen niet onder de wet. Maar hoe zit het eigenlijk met de schaapherder die bij de kudde loopt? Moet hij het accepteren dat zijn locatie als bijvangst meegenomen wordt?

Werkgever mag volgens privacywet werknemer niet meer volgen op social media

Werkgever mag volgens privacywet werknemer niet meer volgen op social media

De nieuwe privacywet zorgt er voor dat in Nederland in navolging van Duitsland zakelijk en privé strikt gescheiden gaan worden. Werkgevers kunnen namelijk in grote problemen komen als zij werknemers op social media volgen.

Werkgevers mogen de activiteiten van werknemers op sociale media volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) niet zomaar controleren.

Zelfs het checken van het Facebookprofiel van een sollicitant is volgens de AP niet toegestaan.

De Europese privacytoezichthouders, waaronder AP, hebben een nieuwe richtlijn vastgesteld waarmee werkgevers kunnen zorgen voor meer balans tussen hun legitieme belangen en de bescherming van de privacy van werknemers.

Werkgevers hebben tegenwoordig steeds meer slimme technologische middelen om arbeidsprocessen te monitoren om zo workflow te kunnen optimaliseren. Die techniek kan botsen met privacyrechten van personeelsleden.

De opinie ‘Dataprocessing at work’  van de Autoriteit Persoonsgegevens een aantal nieuwe technologieën dat steeds vaker op de werkvloer wordt toegepast.

Bijvoorbeeld technologie om internetverkeer te beveiligen, ook van apparatuur die werknemers zelf meenemen (Bring Your Own Device).

De opinie noemt daarnaast het gebruik van wearables en gebruik van persoonsgegevens uit sociale media van (toekomstige) werknemers.

De privacytoezichthouders geven bij elke technologie met voorbeelden aan hoe werkgevers deze op een privacyvriendelijke wijze kunnen inzetten.

Ook voor stagiaires en mensen met tijdelijk contract

Werkgevers kunnen vrijwel nooit een beroep doen op de grondslag van toestemming van werknemers voor de verwerking van persoonsgegevens.

Dit omdat werknemers in een afhankelijkheidspositie verkeren en daarom doorgaans geen vrije toestemming kunnen geven.

Deze regel geldt ook voor stagiaires of tijdelijk ingehuurde mensen. Want de privacyrechten van werknemers zijn niet beperkt tot mensen met een vast contract.

Wanneer monitoring inzetten?

Werkgevers zullen voor monitoringtechnologieën meestal aangewezen zijn op de grondslag van de noodzaak van de behartiging van hun gerechtvaardigd belang.

Volgens deze opinie is het bij deze grondslag van groot belang dat werkgevers monitoring – het volgen van het gedrag van werknemers op internet- alleen mogen inzetten als:

• dit noodzakelijk is;

• het doel niet kan worden bereikt op een manier die minder inbreuk maakt op de privacy;

• de bewerking proportioneel is.

Daarnaast moeten werkgevers hun werknemers goed informeren over dat zij bij gebruik van sommige technologieën worden gevolgd.

Ze moeten ook aangeven waarom dit gebeurt en op welke manier de risico’s voor werknemers zijn beperkt.

Autoriteit Persoonsgegevens staat registratie ongewenst huurdersgedrag toe

Autoriteit Persoonsgegevens staat registratie ongewenst huurdersgedrag toe

Mogen woningcorporaties een zwarte lijst aanleggen met persoonsgegevens van lastige huurders?

De Stichting Woonruimteverdeling Regio Utrecht (SWRU) heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een verzoek ingediend om ongewenst huurdersgedrag in de regio Utrecht rechtmatig te mogen registreren.

Dat verzoek wordt door de AP gehonoreerd.

De verwerking houdt in dat SWRU strafrechtelijke gegevens en gegevens over onrechtmatig of hinderlijk gedrag mag verwerken, anders dan in de gevallen genoemd in artikel 22, vierde lid, onderdelen a en b van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Treedt Facebook opnieuw in de voetsporen van Hyves?

Treedt Facebook opnieuw in de voetsporen van Hyves?

Herinner je Hyves nog? In april 2010 was Hyves met 10 miljoen gebruikers het grootste social media kanaal in Nederland.

Tot Facebook kwam. Drie jaar later was het over en uit voor Hyves.

Zou de geschiedenis zich kunnen herhalen? Het gaat namelijk helemaal niet goed met Facebook.

Facebook verloor tussen 2016 en 2017 volgens Shareaholic 12,7 procent bezoekers.

Facebook is door Google ingehaald als de belangrijkste online inspiratiebron.

Instagram, Pinterest, YouTube en LinkedIn zijn de nieuwe publiekslievelingen.

Instagram zag het aantal bezoekers vertienvoudigen. Pinterest anderhalf keer.

Wellicht vertrouwt het publiek in deze tijd van Fakenieuws via social media meer op beeld dan op het vrije woord.

Het meest opvallend is toch wel de terugkeer van Google als belangrijkste bron voor mensen om sites te vinden.

Het loont om te investeren in een dankzij SEO goed vindbare betrouwbare site.

Wie bij SEO extra aandacht besteed aan de titels, onderschriften en bestandsnamen van beeldmateriaal is spekkoper als vanaf de eigen site promotie gemaakt wordt via Instagram en Pinterest.

Volgens Shareaholic is de impact van social media ten opzichte van zoekmachines ‘dramatisch’ aan het veranderen.

34,8% van het bezoek van websites komt via zoekmachines.

25,6% van de bezoekers komt via social media.

En de tendens is volgens Shareaholic dat social media verder terrein verliezen.

Waar komt die omslag opeens vandaan?

Komt het door Donald Trump, Geert Wilders en de trollen van Poetin?

Is het publiek het vertrouwen in social media verloren?

Of zijn er eenvoudig te veel social media kanalen en zien we door de bomen van Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Snapchat, Pinterest, YouTube, Vimeo en LinkedIn het bos niet meer?

Kan het zijn dat er de komende jaren een paar social media kanalen gaan verdwijnen?

Een van de eerste social mediakanalen die op omvallen staat is Snapchat.

Deze bij jongeren populaire tegenhanger van Instagram lanceerde onlangs een nieuwe vormgeving die de fans totaal niet bevalt.

De Snapchat gebruikers haken in horden af.

De beurskoers is afgelopen week met 1

miljard dollar gedaald nadat prominent Kylie Jenner aankondigde dat ze zou stoppen met Snapchat.

Inmiddels is er nog een schandaal bijgekomen.

Vorig jaar blijken meer dan 55.000 Snapchat-gebruikers slachtoffer geworden te zijn van een phishing-aanval. Daarbij zijn wachtwoorden gestolen.

Snapchat blijkt bovendien constant locatiegegevens van gebruikers door te geven.

Kortom: de kans dat Snapchat omvalt wordt met de dag groter.

Maar hoe zit dat dan met marktleider Facebook?

Net als Snapchat is Facebook voortdurend in opspraak. Het wordt steeds duidelijker dat Facebook op grote schaal inbreuk maakt op onze privacyrechten.

Steeds meer mensen maken zich zorgen over de rol die Facebook speelt bij verkiezingen.

Maar zouden alle schandalen er voor kunnen zorgen dat zo’n machtig bedrijf als Facebook net als Hyves binnen drie tot vijf jaar van het toneel verdwijnt?

Waarom niet?

Facebook gaat hoe dan ook de komende jaren grote schade ondervinden als gevolg van de nieuwe Europese privacywet.

Veel bedenkelijke manipulatieve trucs die Facebook nu nog toepast om gebruikers te bespelen zijn niet meer toegestaan. Dat gaat Facebook veel omzet kosten.

De geschiedenis van Hyves maakt duidelijk hoe snel het bergafwaarts kan gaan.

In 2010 maakten 10 miljoen Nederlanders gebruik van Hyves! Er werden miljoenen Euro’s mee verdiend.

Joop van den Ende stapte in 2008 in. De Telegraaf Media Groep kocht Hyves in 2010 voor maar liefst 48 miljoen Euro.

Je kon je niet voorstellen dat het drie jaar later al allemaal voorbij zou kunnen zijn. Maar het gebeurde wel.

De Telegraaf verloor binnen drie jaar de totale miljoenen investering.

Hyves stelt ten opzichte van Facebook natuurlijk niets voor.

Toch?

Wat dacht je van de teloorgang van Yahoo!?

Remember Altavista?

Wordperfect?

Kodak?

To big to fall bestaat niet.

Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard.

Gemeenten verzamelen te veel persoonsgegevens bij uitvoering Wmo en Jeugdwet

Gemeenten verzamelen te veel persoonsgegevens bij uitvoering Wmo en Jeugdwet

Gemeenten worstelen nog met de privacywet.

Bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet verzamelen gemeenten meer persoonsgegevens van mensen dan noodzakelijk voor hun zorgvraag.

Dit is in strijd met de privacywetgeving.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzocht de manier waarop twee gemeenten persoonsgegevens verwerken in een zelfredzaamheidsmatrix (ZRM).

Voorzitter Aleid Wolfsen: “Het gaat hier om persoonsgegevens van kwetsbare mensen. Het is belangrijk dat gemeenten hier zorgvuldig mee omgaan. Goede zorg en een zorgvuldige omgang met persoonsgegevens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alle gemeenten die een ZRM gebruiken, moeten hun werkwijze hierop aanpassen.

Is de nieuwe Europese privacywet gezeur? Facebook belooft opeens onze privacy te garanderen

Is de nieuwe Europese privacywet gezeur? Facebook belooft opeens onze privacy te garanderen

“Wat een simpel gezeur zo op de ochtend”, reageerde een van mijn vrienden op Facebook onder de blog “Scholen die Whatsapp gebruiken overtreden de nieuwe Europese privacywet“.

Precies zoals ik verwacht had roept de nieuwe privacywet (AVG) weerstand op.

Jans zal niet de enige zijn die zo reageerde.

Dat voorspelde ik al in de blog. We gaan een zomer met verhitte discussies tegemoet.

Astronoom Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit Groningen reageerde ook.

Theo is in het Noorden van Nederland bekend vanwege zijn populair wetenschappelijke bijdragen op de regionale omroep RTV Noord en in Dagblad van het Noorden.

Hij trekt ook met een wetenschapstruck langs scholen in het land om kinderen te interesseren voor natuurwetenschappen.

Wat ik niet wist is dat Theo ook communicatie adviseur is bij de universiteit.

Dat verklaart zijn reactie onder mijn post.

Wat betekent de nieuwe privacywet voor het onderwijs? Hoe mag je als school nog communiceren met leerlingen en ouders?

Kun je de privacywet omzeilen door in de acceptatie voorwaarden van een school op te nemen dat er gecommuniceerd wordt via Whatsapp?

En is het zo dat mensen vrijwillig besluiten of zij hun telefoonnummer toevoegen aan een Whatsapp groep?

Eigenlijk staat het antwoord al in mijn blog, Theo.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens in Thüringen zegt dat scholen alleen gebruik mogen maken van applicaties die in Europa worden gehost en volledig zijn geencrypt (beveiligd).

En de acceptatievoorwaarden van de school gelden niet. De Europese Privacywet is bepalend.

Grote vraag is welke alternatieve apps scholen kunnen gebruiken in plaats van Whatsapp. Daar duik ik deze week ook in.

Een paar van mijn opdrachtgevers maken ook gebruik van een Whatsapp groep om te communiceren met hun medewerkers.

De reactie van Jans is logisch. “Wat een gezeur…”

Whatsapp werkt fantastisch als communicatie kanaal. Iedereen heeft de app al op zijn telefoon. Nou ja, bijna iedereen dan.

Iedereen kan er mee werken.

Iedereen kijkt per dag meerdere malen op Whatsapp om te zien of er nog berichten zijn binnengekomen.

Berichten van familie, vrienden, klasgenoten, medespelers…

Best praktisch voor werkgevers om zich tussen die privégesprekken te nestelen. Als jou medewerkers onder werktijd privé chatten mag daar toch wel iets tegenover staan?

Zeker als het gebeurt op de telefoon van de zaak. Toch?

Privé en werk zijn in social media al lang niet meer gescheiden.

Dat hebben we inmiddels geaccepteerd.

Dat vinden we allemaal normaal.

En nu lijkt de privacywet daar plotseling een stokje voor te steken.

Het leven wordt opeens gecompliceerd. Waar bemoeit de EU zich mee?

Hoe leg je dat als privacy manager uit? Hoe krijg je begrip voor de nieuwe regels?

De Duitse publieke omroep ARD doet dat met de wapens van Facebook zelf.

Het programma Panorama 3 deed een experiment met bezoekers van een winkelcentrum.

Het publiek werd gevraagd om mee te werken aan een programma over sociale media. Daarvoor moesten ze eerst een document met algemene voorwaarden van het tv-programma ondertekenen.

Dat moeten deelnemers van The Voice ook. Klinkt toch logisch.

Wat de mensen niet wisten is dat de voorwaarden waarmee zij akkoord moesten gaan een eenvoudige kopie van de voorwaarden van Facebook waren.

Op papier blijken die voorwaarden opeens veel weerstand op te roepen.

Bijna niemand wilde afstand doen van zijn beeldrechten en toestemming geven om privefoto’s te gebruiken voor andere doeleinden.

Bijna niemand wilde akkoord gaan met de eis dat de omroep hun gegevens ook mag doorspelen aan de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.

Maar allemaal gebruikten ze Facebook. En zijn dus akkoord gegaan met de algemene voorwaarden van Facebook. En daar staat dit in.

Wie Duits spreekt kan ik de reportage van Panorama 3 aanraden.

De nieuwe Europese privacywet is bedoeld om misbruik van privacygegevens van inwoners van Europa tegen te gaan.

Het is de bedoeling dat we weer zeggenschap krijgen over onze eigen persoonsgegevens.

Bedrijven mogen niet langer in hun zeer omvangrijke algemene voorwaarden meer privacygegevens claimen dan nodig zijn voor de dienstverlening die zij aanbieden.

Zij mogen onze persoonsgegevens niet langer doorverkopen aan of delen met partijen waar we nog nooit van hebben gehoord.

Lijkt allemaal logisch. Plausibel.

Toch roept de privacywet weerstand op. Omdat we allemaal denken dat we niet meer zonder Facebook, Whatsapp, Instagram, Twitter, Snapchat, YouTube, etcetera kunnen.

Maar dat hoeft ook niet.

De wet is niet bedoeld om alle social media kanalen te dwarsbomen.

Als Facebook en Whatsapp zich aan de nieuwe Europese wet gaan houden is er niets aan de hand.

En het lijkt er op dat de Europese boodschap aan is gekomen in de Verenigde Staten.

Facebook heeft plotseling aangekondigd zijn beleid aan te passen. Onze privacy staat voortaan voorop.

Om het vertrouwen van gebruikers terug te winnen heeft Facebook 7 beloften gedaan:

  • Wij geven u controle over uw privacy
  • We helpen mensen begrijpen hoe hun gegevens worden gebruikt
  • Privacy staat voorop bij de ontwikkeling van onze producten
  • We werken hard om uw informatie veilig te houden
  • U bent eigenaar van is eigen informatie en kunt uw informatie verwijderen
  • We verbeteren constant
  • Wij zijn verantwoordelijk

Het is de vraag of Facebook met het nieuwe beleid voldoet aan de eisen in de Europese privacywet.

Daar zijn de meningen van privacyspecialisten over verdeeld.

Daar zal ik in een andere blog binnenkort aandacht aan besteden.

Genoeg ‘gezeur’ voor vandaag.

Met dank aan Jans.

De overeenkomst tussen een seksrel met een weerman, ongewenste mail en de privacywet

De overeenkomst tussen een seksrel met een weerman, ongewenste mail en de privacywet

Telkens als de temperatuur in Duitsland onder de -5 daalt loopt mijn mailbox vol met ‘spam’ van de Duitse weerman Jörg Kachelmann. Ik ontvang dan elk uur een weerwaarschuwing. Om gek van te worden. En ik kom er maar niet vanaf. Dat kan Kachelmann tonnen gaan kosten.

Ik schrijf ‘spam’ tussen haakjes omdat ik het gevoel heb dat ik het onheil over mezelf heb afgeroepen. Ik heb me vorig jaar zelf aangemeld voor het weeralarm in verband met het huwelijk van onze kinderen in Duitsland. Het leek me wel praktisch.

Dat tussen haakjes is echter totale onzin. Kachelmannwetter stuurt inmiddels wel degelijk SPAM met hoofdletters naar mijn mailbox. Ik slaag er namelijk maar niet in om me af te melden voor het weeralarm.

Volgens de Europese privacywet moet je je eenvoudig kunnen afmelden voor nieuwsbrieven of andere online dienstverlening. Je hebt het recht om vergeten te worden.

Kachelmannwetter biedt in de mail met het weeralarm heel duidelijk een optie aan om jouw instellingen op de site te kunnen aanpassen. Als je op die link klikt kom je echter op een algemene pagina terecht waar Kachelmann reclame maakt voor zijn site. Nergens een knop om je instellingen aan te passen te vinden.

En dat is in strijd met de privacywet. Dat kan Kachelmann op een boete van 4 procent van zijn jaaromzet komen te staan. Tot een maximum van 20 miljoen Euro.

Ik kan Kachelmann in Duitsland laten Abmahnen door een gespecialiseerd advocatenbureau.

De aanklacht kan Kachelmann meer geld gaan kosten dan hij zelf als schadevergoeding kreeg van de Duitse uitgever Axel Springer omdat de boulevardkrant Bild inbreuk had gemaakt op zijn privacy.

Springer moest van de rechtbank in Keulen 395.000 Euro betalen omdat ze uitgebreid over het seksleven van de weerman bleef schrijven nadat hij was vrijgesproken van een spraakmakende beschuldiging van verkrachting door een ex-vriendin.

Seks sells.

Maar dat is niet de reden dat ik dit voor Kachelmann uiterst pijnlijke verhaal hier oprakel.

Er is een duidelijk verband met de spam die Kachelmann zelf verstuurt. Er is inbreuk op privacyrechten en de kosten van een overtreding van de wet kunnen gigantisch zijn.

Volgens de Duitse media heeft Kachelmann door de seksrel miljoenen Euro omzet verloren. Dat betekent dat zijn weerdienst dus ook miljoenen Euro omzet maakt. Dan is 4 procent boete een hoog bedrag.

Omdat het een Europese privacywet is kunnen dergelijke boetes in heel Europa worden opgelegd. Dus ook voor Nederland.

Als ik in mijn mailbox kijk zie ik elke dag nieuwsbrieven of reclame waar ik me nooit voor heb aangemeld. Dat is spam.

Ook veel nieuwsbrieven waar ik me ooit voor heb aangemeld, maar die ik nooit lees. Net als bij Kachelmann – mooie naam trouwens voor een weerman – lukt het me maar niet om me af te melden.

Vaak gebruik ik dan een functie in mijn mailprogramma om die ongewenste mail automatisch in mijn prullenmand te doen belanden. Maar dat is natuurlijk niet de juiste oplossing.

Ik moet me gewoon kunnen afmelden.

Bedrijven die denken dat ze potentiële klanten in hun maillijst kunnen houden door de afmeldfunctie moeilijk vindbaar te maken zijn niet bepaald slim bezig.

Allereerst is het niet bepaald klantvriendelijk,

Ten tweede kunnen maildiensten het mailadres en het IP-adres van dit soort bedrijven op de zwarte lijst zetten als meer mensen net als ik hun mail aan spamfilter in hun mailprogramma toevoegen. Als dat gebeurt wordt de bijbehorende website ook minder goed vindbaar in zoekmachines.

Ten derde is er dan nog die dreigende boete op basis van de Europese privacywet. Iedereen kan een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. En die is verplicht onderzoek in te stellen en te handhaven.

Het is kortom voor bedrijven die nieuwsbrieven versturen verstandig om er voor te zorgen dat mensen zich even eenvoudig kunnen afmelden als dat ze zich hebben aangemeld.

Scholen die Whatsapp gebruiken overtreden de nieuwe Europese privacywet

Scholen die Whatsapp gebruiken overtreden de nieuwe Europese privacywet

Meteorologen verwachten dat het volgende week streng gaat vriezen. De weerpluim voorziet -10.

Als dat echt gebeurt – en er een Elfstedentocht komt – mogen scholen niet via een groep op Whatsapp ouders informeren dat ze leerlingen ijsvrij geven.

Dat is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens in de Duitse deelstaat Thüringen namelijk in strijd met de privacywet.

Het moet niet gekker worden, zullen veel Nederlanders nu denken. Waar bemoeien die Duitsers zich mee?

Ik voorspel dat we deze zomer verhitte discussies gaan krijgen over de nieuwe Europese privacywet die op 25 mei van kracht wordt.

Vergelijk het met de discussies rond de invoering van de Europese cookiewet in 2012. Daar was aanvankelijk ook veel weerstand tegen.

Ondertussen vinden we de cookies nog altijd mateloos irritant en voor het gevoel zinloos. Iedereen klikt de cookiebanners – zonder de privacyverklaring te lezen – meteen weg. Maar we hebben er mee leren leven.

In heel Europa gelden straks uniforme strenge privacyregels.

Als de Autoriteit Persoonsgegevens in Thüringen dus vaststelt dat Whatsappgroepen op scholen inbreuk maken op de privacy heeft dat in principe ook consequenties voor het onderwijs in Nederland.

In de hele EU zal de komende jaren jurisprudentie ontstaan rond de nieuwe privacywet.

Het voorbeeld in Thüringen is niet fictief. Het is zelfs hoogst actueel. Ik vond het op de Duitse website Datenschutzticker.de.

Een basisschool in Thüringen wilde eind vorig jaar dat ouders gebruik gingen maken van een WhatsApp groep.

Sommige Duitse ouders maakten bezwaar tegen het gebruik van Whatsapp. Zij zagen een probleem met de privacywetgeving en vroegen de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek in te stellen.

Die concludeerde dat het gebruik van Whatsapp in het onderwijs inderdaad in strijd is met de privacyregels.

In mei vorig jaar concludeerden gegevensbeschermingsfunctionarissen – mooi lang woord voor scrabble overigens – van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts al hetzelfde.

Whatsapp is volgens de privacy autoriteiten in Duitsland niet geschikt voor onderwijsdoeleinden.

Scholen mogen volgens de nieuwe regels in de EU alleen met ouders en leerlingen communiceren via netwerken of software van Europese aanbieders die gebruik maken van encryptie.

Whatsapp is onderdeel van het omstreden Amerikaanse social media platform Facebook dat momenteel zwaar onder vuur ligt vanwege ernstige overtredingen van Europese privacy grondrechten.

Gelet op de ongegeneerde inbreuk op privacy van Europese gebruikers van Facebook lijkt het logisch dat de EU het gebruik van Whatsapp op scholen verbiedt.

Aan de andere kant zullen tevreden gebruikers van Whatsapp groepen juist het gevoel hebben dat de EU inbreuk maakt op hun privacy door zich te bemoeien met hun communicatiekanalen.

Ze zullen zich afvragen wat er eigenlijk nog mag…

Scholen worden onzeker. Schoolbesturen nemen het zekere voor het onzekere omdat bestuurders bij overtreding van de privacywet persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Er dreigen boetes van 4 procent van de omzet (lees het budget?) van de school.

Hetzelfde geldt dan voor bestuurders van sportverenigingen. Mag de voetbalclub spelers nog wel via een groeps Whatsapp melden dat wedstrijden zijn afgelast?

Als er persoonsgegevens worden gedeeld mag dat niet. En aangezien een Whatsapp groep is gekoppeld aan privételefoonnummers is er sprake van persoonsgegevens.

Sommige mensen zullen zich nu afvragen waar de EU zich druk om maakt. Mensen zijn toch niet verplicht om gebruik te maken van de Whatsapp groepen?

Dat is te eenvoudig geredeneerd.

Een school of een club mag geen ouders, kinderen of leden sociaal uitsluiten.

Stel dat je een bekende Nederlander bent die niet wil dat zijn of haar geheime nummer in handen van verkeerde personen komt?

Of stel dat een vrouw uit angst voor een ex-echtgenoot of een stalker anoniem wil blijven?

Als je telefoonnummer in een Whatsapp groep staat kan iedereen in die groep jouw nummer delen met mensen waarvan jij liever niet hebt dat zij daar over kunnen beschikken.

Het onderwijs heeft wat privacy betreft overigens dit jaar nog meer uitdagingen.

D66 Tweede Kamerlid Paul van Meenen vindt dat middelbare scholen en ouders dreigen door te slaan met het delen van informatie via het leerlingvolgsysteem.

Op middelbare scholen is het inmiddels standaard dat veel informatie in dit systeem staat.

Daar staan vaak niet alleen de cijfers in, maar ook bijvoorbeeld persoonlijke informatie over de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Kinderen hebben een bepaalde mate van vrijheid nodig om verantwoordelijkheid te leren nemen, vindt Van Meenen. Die ruimte moeten ouders en school hun kind volgens hem gunnen.

“Niet alles wat digitaal gedeeld kan worden, hoeft digitaal gedeeld te worden. Ook kinderen hebben recht op privacy. Wanneer pubers van school afgaan, moeten ze geleerd hebben om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag.”

Pin It on Pinterest

Share This