Select Page

Oud-internetchef Jan Venema van Dagblad van het Noorden is Facebook beu. Hij wil zijn Facebookaccount opheffen. Meldt hij op Facebook. En toch ook weer niet.

Facebook is een dilemma bij veel mensen. Bij mij ook.

Als marketeer en social mediaexpert kan ik niet zonder. Denk ik.

Als journalist zou ik ook niet zonder Facebook willen.

Geweldig wat je dankzij Facebook allemaal te weten komt.

Privé dan? Mmmm…

Privé en zakelijk botsen.

Niet iedereen hoeft alles van me te weten. Zeker niet als met mijn privé-informatie een profiel wordt opgebouwd dat tegen je gebruikt kan worden.

Wat denk jij?

Als privacy manager in opleiding zou ik iedereen moeten aanraden meteen te stoppen met Facebook.

Het social mediakanaal van Marc Zuckerberg is het grootste datalek dat je je maar kunt voorstellen.

Daarover straks meer.

Eerst de ‘laatste’ post van mijn oud-collega Jan Venema, waarmee ik jarenlang tegen de conservatieve stroom van de krantenredactie in met minimale middelen diverse internetprojecten heb opgezet.

Jan is een oud-collega van Dagblad van het Noorden. We hebben beiden als journalist op diverse redacties in Groningen en Drenthe gewerkt. En we hebben beiden gepassioneerd aan de ontwikkeling van internetprojecten van de krant gewerkt.

Projecten waar de conservatieve krantenredacties vaak niet bepaald op zaten te wachten.

We waren onze tijd vaak vooruit.

Jan werkt net als ik al jarenlang niet meer bij de krant.

We volgen elkaar nog op Facebook.

Dat is het mooie van Facebook.

Dat was ook de oorspronkelijke opzet van Facebook.

Commercieel spionage netwerk

Maar oprichter Marc Zuckerberg heeft van zijn geesteskind een enorm commercieel spionagenetwerk gemaakt waarmee hij miljarden verdient.

Zuckerberg maakt misbruik van alle informatie die de hele wereld deelt via zijn netwerk.

Hij is dankzij Facebook in staat om mensen te manipuleren en doet dat ook.

En dankzij Facebook (en Twitter) kan de Russische president Poetin de democratie in de Westerse wereld verzwakken.

Daar werkt iedereen die een account heeft op Facebook aan mee. Wij allen maken dat mogelijk.

Sommige mensen zeggen dat ze niets doen met Facebook en denken dat ze daarmee buiten gevaar zijn. “Ik zit alleen op Whatsapp “, vertelde een ondernemer me vorige week. Hij had er geen idee van dat Whatsapp en Instagram ook onder Facebook vallen. De netwerken zijn met elkaar verbonden.

Kämpf Um Deine Daten

Ik lees momenteel het boek Kämpf Um Deine Daten van de Oostenrijkse jurist Max Schrems die als student in 2011 besloot om te onderzoeken wat Facebook eigenlijk allemaal over hem wist en met wie die informatie gedeeld wordt.

Volgens de bestaande privacywetgeving in Oostenrijk – en ook in Nederland – heeft iedereen het recht om bij bedrijven en instellingen op te vragen wat er allemaal over hem geregistreerd is.

Bijna niemand deed en doet dat (nog). Max wel en hij is er inmiddels ondanks veel tegenwerking van Facebook en de autoriteit persoonsbescherming in Ierland – waar de Europese vestiging van Facebook is gevestigd – via juridische wegen in geslaagd om de bedenkelijke praktijken van Facebook bloot te leggen.

Als je denkt dat je je account eenvoudig kunt wissen moet ik je teleurstellen, Jan. Schrems ontdekte aan de hand van de gegevens die hij kreeg van Facebook dat Facebook posts die hij had verwijderd helemaal niet had gewist. Ze waren gewoon opgeslagen in een mapje met de titel gewist. Facebook bewaart zelfs dingen die jij verwijdert.

Als je Duits spreekt kan ik je het boek aanraden.

Presentatie Max Schrems

En kijk anders eens naar deze onthullende presentatie die Max Schrems gaf op een bijeenkomst die georganiseerd was door de Salzburger Nachrichten.

 

We maken ons zorgen over de sleepwet die het kabinet wil invoeren om geheime diensten ongegeneerd ons online te kunnen laten bespioneren. Ondertussen bieden we Marc Zuckerberg die mogelijkheid al jarenlang door zijn social mediakanalen Facebook, Whatsapp en Instagram te gebruiken.

Elke like-button spioneert

Elke like button op een website is een afluisterpost van Zuckerberg.

In België is Facebook deze week veroordeeld tot een boete van 250.000 euro per dag, omdat het de privacywet overtreedt. Facebook verzamelt namelijk zelfs van mensen zónder profiel gegevens over hun internetgedrag.

Dat kan dankzij je vrienden die wél een Facebookprofiel hebben en hun contactlijst uit hun mailbox delen met Facebook. En dat meldt Facebook ergens verstopt in de kleine lettertjes ook. Facebook zegt niet verantwoordelijk te zijn voor informatie die anderen over jou prijsgeven.

Dat gebeurt bijvoorbeeld als anderen besluiten om hun mailadressen in hun mailprogramma te koppelen aan Facebook. Als jij tussen die adressen staat koppelt Facebook jouw gegevens aan jouw ‘anonieme’ account.

Op die manier voegt Facebook je toe aan tal van gedragsprofielen die verkocht worden aan adverteerders.

Net als Jan en ik overwoog ook Max Schrems te stoppen met Facebook. Hij deed het heel weloverwogen niet.

Stoppen met populaire social mediakanalen staat volgens Scherms gelijk aan sociale zelfmoord.

Onzin?

Als je de reacties onder het bericht van Jan Venema leest lijkt Max gelijk te hebben.

Dankzij social media onderhouden we contacten die anders al lang waren verzand.

Social media zijn niet alleen maar negatief.

Schrems besloot zich er voor in te zetten dat iedereen zich online gaat houden aan internationale grondrechten waarin de bescherming van onze privacy is geregeld.

Grote bedrijven als Facebook, Google, Apple en Amazon schenden deze grondrechten voortdurend.

Europese privacywet

De nieuwe aangescherpte Europese privacywet die op 25 mei 2018 van kracht wordt moet er voor zorgen dat bedrijven die de regels overtreden daar niet meer eenvoudig mee weg kunnen komen.

Er kunnen boetes van 4 procent van de jaaromzet tot een maximum van 20 miljoen Euro worden opgelegd.

Net als Max Schrems heb ik al geruime tijd geleden besloten om ondanks alle negatieve aspecten toch op Facebook te blijven.

Ondertussen ben ik met een post hbo studie privacy management begonnen bij Frijlande in Groningen om bedrijven die op een fatsoenlijke manier geld willen verdienen professioneel te kunnen helpen.

De nieuwe Europese privacywet biedt een kans om Facebook & Co weer op het juiste spoor te krijgen.

Jan Venema is inmiddels deels van zijn besluit om met Facebook te stoppen teruggekomen.

Je kunt dit artikel delen via de social media buttons op deze pagina. Daarmee helpen jij en ik Marc Zuckerberg met zijn commerciele spionage. Maar niet lang meer. Ik ga deze site privacyvriendelijk maken.

 

Anderen lazen ook

Pin It on Pinterest

Share This