Bloemkool curry met aardappelen, wortels en kokosmelk

Ik ben gek op echte Hollandse stamppot met zuurkool, rauwe andijvie, witlof of bloemkool. Sinds een paar jaar staat een Indische variant van onze stamppot bovenaan mijn favoriete eenpans-recepten. Curry bloemkool met aardappelen, wortels en kokosmelk.

Dit gerecht is bij ons niet alleen populair omdat het zo lekker is, maar ook omdat het zo eenvoudig is om te koken. En je kunt de ingrediënten altijd op voorraad hebben.

Wat eten we vandaag? Moeten we nog boodschappen doen? En hebben we daar geen zin in?

Bij ons staan in de voorraadkast altijd meerdere blikjes kikkererwten, tomatenblokjes en kokosmelk. Die kun je voor zoveel gerechten gebruiken. Aardappelen heeft bijna iedereen wel op voorraad. En als je bloemkool en wortelen uit de diepvries gebruikt kun je dit gerecht altijd in een mum van tijd op tafel toveren.

Ben je alleen of woon je in een twee persoons huishouden? Dan lijkt dit recept veel te veel. Maar dat is helemaal niet erg. Deze curry bloemkool kun je heel goed gebruiken als je aan mealpreppen doet.

Verdeel een deel van de maaltijd in diepvriesbakjes. Doe die in de koelkast als je later in de week nog eens curry bloemkool wilt eten. Even snel opwarmen in de pan of magnetron. En je kunt eten. En je zult merken dat de bloemkool curry eigenlijk nog lekkerder is als je hem een of meerdere dagen laat staan.

Je kunt de bloemkool curry ook prima invriezen.

Ingrediënten

  • 500 gram bloemkool (mag uit de diepvries, is eenvoudiger en vaak ook goedkoper)
  • 300 gram aardappelen 
  • 1 grote wortel of 180 g pompoen
  • 1 blikje kikkererwten 
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder (bijvoorbeeld Madras kerrie)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 2 eetlepels Tamari saus of andere sojasaus
  • Zout
  • 1 blikje kokosmelk (geen verlaagd vetgehalte)
  • 60-100 ml water
  • 20 gram citroensap 
  • 3 stengels verse peterselie of koriander 
  • Lente-uitjes

Instructies

  1. Verdeel de bloemkool in roosjes.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
  3. Snijd de wortels in plakjes of de pompoen in blokjes. 
  4. Hak de ui en knoflookteentjes fijn.
  5. Verhit 2-3 eetlepels olie in een grotere pan (bijvoorbeeld een wok of hapjespan) en fruit de uien en knoflook op een matige temperatuur. 
  6. Voeg de kurkuma, kerrie, gemberpoeder en zout toe en bak dit mengsel 2-3 minuten mee.
  7. Voeg de tomatenpuree toe en roer die door het kruidenmengsel.
  8. Voeg het blikje kokosmelk toe.
  9. Voeg het blikje tomatenblokjes toe. Goed roeren en eenmaal aan de kook brengen.
  10. Voeg de bloemkool, aardappelen, wortels en kikkererwten toe. 
  11. Roer en laat 20 minuten op lage temperatuur sudderen. 
  12. Breng op smaak met citroensap en Tamari saus.
  13. Schik de curry op borden en serveer met de gehakte verse peterselie of koriander en lente-uitjes.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like