Ik ben Gert Brouwer. Al meer dan dertig jaar ben ik een enthousiaste pionier in media, marketing, energie, parkmanagement en Nederlands-Duitse samenwerking. Mijn passie is communicatie: ik wil mensen inspireren om open te staan voor innovatie. Bijvoorbeeld met Artificiele Intelligentie. Kan AI helpen om slimmer en efficiënter te werken?
Wat is er allemaal al mogelijk met AI? Welke AI tools kunnen we nu al gebruiken? Welke AI techniek gebruiken we al zonder er erg in te hebben? Ik wil het weten. Ik wil experimenteren, leren, ervaren, kennis delen, uitwisselen en in de praktijk toepassen.
Voor mijn eigen leerproces is het handig om aantekeningen te maken. Ik heb daarom besloten om te gaan bloggen. In het Nederlands, Engels en Duits. Ik wil feedback uit de hele wereld. Als eerste zoek ik AI tools die me daarbij kunnen helpen.
Ik ga op zoek naar een manier om AI op een ethische manier te gebruiken op mijn blog Gert Brouwer AI.
- Hoe kan ik de manier waarop ik AI gebruik om de artikelen op mijn blog te schrijven inzichtelijk maken?
- Hoe kan ik mijn lezers betrekken bij mijn denken? In de manier waarop ik werk? Ik ben aan het brainstormen.
Eigenlijk is het heel eenvoudig. Ik doe gewoon wat ik altijd heb gedaan als journalist en NextMarketeer. Ik doe onderzoek. Ik stel vragen. En ik identificeer bronnen.
Gebruik van AI Tools
Ik gebruik AI-instrumenten in mijn onderzoek. Dit kan een probleem zijn. Want tools als ChatGPT en OpenAI hebben de gewoonte fictie en feiten door elkaar te halen. Hoe weet ik of de informatie die ik vind juist is?
Moet ik het opzoeken op Google, Bing of Wikipedia? Dat kan. Maar dat is niet efficiënt en ook niet altijd accuraat. Want waar halen deze online zoeksites hun kennis vandaan?
Polariserende rivaliteit op Sociale media
Van het wensdenken van de massa? Kijk naar de polariserende rivaliteit in de sociale media. Het maakt je niet altijd gelukkig, en vaak ook niet slimmer.
Maar toch wil ik het wishful thinking van de menigte niet verwerpen. Stel je voor dat ik de dialoog zou aangaan met mijn bloglezers en mijn volgers op de sociale media. Vraag om weloverwogen antwoorden.
Wat denk jij terwijl je dit artikel leest? Waarop is jouw mening gebaseerd? Kun je het onderbouwen? Rechtvaardigen? Durf je eigen gedachten kritisch in twijfel te trekken. Durf met jezelf in discussie te gaan.
Boeken, vakliteratuur en media
Een deel van mijn kennis haal ik uit boeken, vakliteratuur en de media. Ik lees buitengewoon veel. Bibliotheken zijn een goudmijn. Online en offline. Boeken vol informatie. Van gerenommeerde auteurs. Van onderzoekers. Wetenschappers. Politici. Historici. Trendwatchers. Veel interessante en leerzame informatie.
Wat als ik zou proberen om al mijn kennisbronnen in een passende vorm te gieten?
jij bent de regiseur van jouw gedachten en ai
AI-instrumenten zoals OpenAI zijn net zo beïnvloedbaar en kneedbaar als mensen. OpenAI is een toneelstuk. Jij bent de regisseur. Je kunt je eigen show creëren. Jij kunt jouw eigen acteurs of actrices kiezen.
OpenAI kan een televisieformat zijn. Een populaire talkshow. Als presentator van die talkshow kun je elke gast uitnodigen die je wilt. Je kunt alle vragen stellen die je wilt. Als het antwoord je niet bevalt, kun je de vraag opnieuw stellen.
maar dat is toch niet serieus?
Ja, maar… dit is toch een poppenkast? Je kunt het toch niet serieus nemen?
Waarom niet? Hoe verschilt dit van de show die veel politici, beïnvloeders en presentatoren dagelijks opvoeren? Wat is het verschil met kroegpraat? Iedereen denkt toch iets te weten over voetbal, basketbal, honkbal, tennis, golf of Formule 1?
Wat is er mis met een goede discussie als het ons aan het denken zet? Om te praten met de mensen om ons heen? Om zelf te controleren of iets klopt.
Experimenteren met openAI en andere AI-tools
Ik denk dat ik het onderwerp voor mijn blog heb gevonden. Op basis van de huidige ontwikkelingen en mijn nieuwsgierigheid ga ik experimenteren met OpenAI en zo veel mogelijk andere AI tools.
In de discussies met OpenAI gebruik ik de literatuur als leidraad. Ik vraag OpenAI te verschijnen als wetenschapper, specialist, schrijver, ondernemer of politicus. Ik wil dat OpenAI mijn vragen vanuit die positie beantwoordt. En ik laat zien hoe ik deze vragen heb geformuleerd.
AI als co-auteur van mijn blog
Hoe kan ik duidelijk maken van welke bronnen ik gebruik heb gemaakt? Heel simpel. Ik vermeld deze tools als co-auteur onder de artikelen. Ik laat zien welke tools ik voor elk verhaal heb gebruikt.
Dit artikel kwam tot stand met behulp van uitsluitend mijn biologische brein. En een heel klein beetje creativiteit van ChatGPT.
Ik kijk uit naar jouw reactie op mijn plan van aanpak in de commentaren….
Dit was het gesprek dat ik had met OpenAI:
Het volgende is een gesprek met een AI-assistent.
Human: Hallo, wie ben jij?
AI: Ik ben een AI die ontwikkeld is door OpenAI. Hoe kan ik je vandaag helpen?
Human: Je bent een ervaren SEO content marketeer. Schrijf een tekst van 160 tekens voor deze blogpost: “Ik denk dat ik het onderwerp voor mijn blog heb gevonden. Op basis van recente ontwikkelingen en mijn nieuwsgierigheid ga ik gesprekken voeren met OpenAI. En in deze gesprekken gebruik ik de technische literatuur als leidraad. Ik vraag OpenAI, als wetenschapper, specialist, schrijver…